13.05.2024
Ciekawe projekty
Chefs Across Borders
Projekt miał na celu łączenie kultur poprzez działania kulinarne. Uczniowie z różnych krajów wspólnie pracowali w grupach międzynarodowych, aby upowszechnić własne tradycyjne posiłki, a także próbowali gotować posiłki według przepisów podanych w kraju partnerskim. Posiłki zostały zebrane na cyfrowym stole obiadowym.
Koordynatorka:
Ewa Gajek i Irena Łaczna – Technikum w Dolnośląskim Zespole Szkół w Karpaczu
Kraje partnerskie:
Grecja, Hiszpania, Turcja
Obszary tematyczne:
przedmioty zawodowe: gastronomiczno-hotelarskie, języki obce, TIK
Języki:
angielski, polski
Strona projektu:
https://twinspace.etwinning.net/120786
Nagrody i wyróżnienia:
- Krajowa i Europejska Odznaka Jakości
- Nagroda w konkursie Nasz projekt eTwinning 2022
Działania projektowe oparte były na stałej komunikacji, w ramach której uczestnicy poznawali się, dyskutowali na tematy kulinarne, wymieniali przepisami i omawiali ich wykonanie.
Każde zadanie realizowane było w trybie miesięcznym, wg ustalonego wcześniej planu:
- Wrzesień: przygotowanie przestrzeni do współpracy, ustalenie szczegółów kolejnych działań.
- Październik: Przedstawienie projektu uczniom, burze mózgów, tworzenie grup międzynarodowych, przełamanie lodów poprzez rozmowy na chat.
- Listopad: omawianie tematów i planu na forum, wybór dań do prezentacji.
- Grudzień: wybór tradycyjnej zupy i prezentacja jej – gotowanie i dzielenie się przepisem.
- Styczeń: wymiana przepisów i wspólne gotowanie dań z krajów partnerskich.
- Luty: wybór przystawki/dania głównego/deseru do prezentacji nt. kultury swojego kraju.
- Marzec: wymiana przepisów z gotowaniem (wideo).
- Kwiecień: przygotowanie cyfrowego stołu ze wszystkich potraw i książki cyfrowej
- Maj: ocena, wyniki, ewaluacja.
Uczniowie samodzielnie wybierali potrawy, które prezentowali innym krajom, sami dobierali i modyfikowali przepisy kulinarne. Samodzielnie w grupach zaopatrywali się w produkty i gotowali wykorzystując do tego celu pracownię gastronomiczną lub swoje kuchnie. W kreatywny sposób przedstawili też określone dania jako swoją historię i przygodę kulinarną, proces i czas przygotowywania (konkretna pora roku, określone sytuacje, lokalny przepis itp.). Aby nagrać lokalne przepisy uczniowie współpracowali także ze starszymi osobami z ich rodzin włączając w działania projektowe historię i kulturę lokalnej społeczności.
Projekt był bardzo atrakcyjny dla uczniów, ponieważ mogli realizować swoje pasje kulinarne, sprawdzić się w innych przepisach niż swoje własne, smakować nowych potraw. Dał możliwość rozwijania kompetencji i umiejętności z zakresu komunikacji, adaptacji, elastyczność, aktywnego wyszukiwanie, krytycznego czytania (wyszukiwanie i prezentacja źródeł), wyszukiwania informacji, współpracy, pracy zespołowej, organizacji czasu.
Koordynatorki
01.04.2022
Edukacja techniczna i branżowa, Szkoła ponadpodstawowa
TAGI: Chef Across Borders, Chefs, projekt, laureat
-
Szkoła ponadpodstawowa
-
Szkoła ponadpodstawowa
13.05.2024
Used but Not Useless
-
Szkoła podstawowa
13.05.2024
Let’s podcast!
-
Szkoła ponadpodstawowa
02.04.2024
Comp@ss
-
Szkoła ponadpodstawowa
19.03.2024
Aus der Vergangenheit lernen und gemeinsam Brücken in die Zukunft bauen
-
Szkoła ponadpodstawowa
16.05.2023
The Fellowship of Maths